Scrâşnitul din dinţi (bruxism) şi tocirea lor

Scrâşnitul din dinţi (bruxism) şi tocirea lor

Category : Blog

Scrâşnirea dinţilor aşa cum este numită în termeni medicali – bruxism – se intensifică mai ales noaptea şi se manifestă prin contracţii ritmice involuntare şi necontrolate ale maxilarului.

Dintre primele semne evidente care pot indica o stare incipientă de bruxism sunt:abfractie bruxism

  • apariţia fisurilor în smalţ şi modificarea formei,
  • tocirea dinţilor laterali şi nivelarea dinţilor frontali
  • abfracţii – lezarea smalţului dentar de la baza dintelui, în apropierea gingiei
  • retracţie gingivală
  • apariţia uşoară a unei sensibilităţii dentare, etc

Ulterior, netratat la timp, bruxismul cauzează dureri în zona urechii din cauza problemelor căpătate la nivelul articulaţiei temporo-mandibulare şi dureri de cap.

 

Când se manifestă simptomele de bruxism?

De cele mai multe ori, simptomele de bruxism se manifestă cel mai intens noaptea printr-un zgomot tipic de scrâşnire căruia de multe ori nu i se acordă o importanţă pe măsură, deoarece multe persoane nici nu îşi dau seama că scrâşnesc din dinţi în timpul somnului.

Dacă nu e remediată la timp, scrâşnirea dinţilor cauzată de bruxism va conduce la degradarea tot mai puternică a dinţilor. Iar când abrazarea dinţilor e atât de profundă încât smalţul a dispărut deja de pe dinţi, va fi necesară îmbrăcarea acestora în coroane şi punţi dentare (vezi în imaginea de mai jos).

 bruxism

Cum se pot combate efectele cauzate de bruxism?

Tratamentul neplăcerilor cauzate de bruxism se realizează prin plasarea unei gutiere de bruxism pe dinţi pe tot parcursul nopţii.

Gutiera de bruxism reprezintă un mulaj din plastic aplicat pe dinţi noaptea şi acţionează ca un spaţiator între arcadele dentare în scopul de a nu se mai atinge şi toci suprafeţele ocluzale ale dinţilor.

Bineînţeles, această gutieră se face individual, după realizarea unei analize a muşcăturii personale şi după eliminarea anumitor contacte ce reprezintă interferenţe în mişcările mandibulare.

GUTIERA bruxismGutiera de bruxism va avea şi rolul de a relaxa musculatura masticatorie prin plasarea mandibulei într-o zonă favorabilă şi neutră.

* Notă: Dacă pacientul prezintă probleme ortodontice, înghesuiri sau spaţieri dentare, malpoziţii etc. sau probleme protetice, se va realiza mai întâi tratamentul acestora, ţinând cont de contactele viitoare corecte ale dinţilor atât în repaus cât şi în dinamica mandibulară.

 

Tu scrâşneşti noaptea din dinţi?

Prezinţi unu sau mai multe dintre simptomele de bruxism enumerate mai sus?

Dacă da, atunci vizitează-ţi stomatologul şi solicită-i să îţi realizeze o gutieră de bruxism.

Iar dacă ai prieteni care se confruntă cu această problemă, spune-le cum o pot trata. Pentru sănătatea dinţilor voştii 🙂


Leave a Reply