Importanţa DETARTRAJULUI. 90% din bolile organismului se manifestă la nivelul cavităţii bucale

Importanţa DETARTRAJULUI. 90% din bolile organismului se manifestă la nivelul cavităţii bucale

Category : Blog

Studiile şi cercetările realizate de-a lungul timpului au demonstrat clar faptul că problemele dentare influenţează buna funcţionare a întregului organism.

Există o strânsă legătură între sănătatea orală şi bolile cardiovasculare, naşterea prematură, diabetul zaharat, osteoporoza, etc.

În proporţie de 90% din bolile organismului se manifestă la nivelul cavităţii bucale, ceea ce înseamnă că medicul stomatolog este printre primii specialişti care pot să atragă atenţia asupra unei probleme de sănătate.

De-a lungul timpului s-a observat că lipsa igienei bucale sau efectuarea defectuoasă a acesteia cauzează depunerea la suprafaţa dinţilor a tartrului.

La început, tartrul este alb-gălbui. În timp, de la alimentele consumate şi uneori de la ţigări, el capătă culoarea maronie. Apare într-un interval de 12-24 de ore de la ultimul periaj, ducând la formarea cariilor şi la apariţia bolilor parodontale.

Detartrajul este absolut necesar pentru prevenirea bolii parodontale, dar și pentru încetinirea evoluției sale. Tartrul poate apărea la orice vârstă, atât la adulți, cât și la copii. Îndepărtarea tartrului se poate face numai de către medic prin detartraj.

1Detartrajul face parte, în mod obligatoriu, din cadrul igienei buco-dentare şi a prevenirii îmbolnăvirii gingiilor. În funcţie de localizarea lui pe dinte în raport cu marginea gingivală, tartrul dentar poate fi supragingival sau subgingival. Zonele predispuse la depunerea tartrului sunt: faţa internă a dinţilor de jos, faţa dinspre obraz a molarilor de sus, dinţii nefolosiţi în masticaţie, dinţii înghesuiţi, zonele în care igienizarea este neglijată, suprafeţele punţilor şi protezelor dentare.

Mulţi pacienţi fac greşeala de a se opune detartrajului pe care medicul îl recomandă, în mod curent, chiar de la prima şedinţă, făcând obiecţia că înlăturarea pietrei le-ar slăbi dinţii. Dar înlăturarea pietrei (a tartrului) nu numai că nu slăbeşte dinţii, ci dimpotrivă este o intervenţie absolut necesară unei bune stări de sănătate a dinţilor.

Sensibilitatea de după detartraj pe care unii pacienţi o pot resimţi este cauzată de faptul că tartrul care exista pe dinţi înainte de detartrare, crea o presiune pe gingie, iar sub această presiune constantă, gingia se retrage, lăsând rădăcina dinţilor descoperită. Dar rădăcinile dentare, din construcţia lor, nu sunt acoperite de smalţ, aşa cum este coroana dintelui. O rădăcină descoperită de gingie este cauza oricărei sensibilităţi dentare, iar un tartru care stagnează prea mult timp pe dinţi, determină apariţia altor complicaţii, care în final conduc la degradarea şi pierderea prematură a danturii. Acesta este motivul pentru care medicul stomatolog recomandă în mod frecvent pacienţilor efectuarea unui detartraj periodic.

Detatrajul se poate realiza manual, cu ajutorul ultrasunetelor sau cu instrumentar sonic.

Este recomandat ca un detartraj să se efectueze o dată la 6 luni. Dar pentru pacienţii cu lucrări fixe şi implanturi e recomandat o dată la patru luni, iar fumătorii ar trebui să efectueze această operaţiune o dată la 3 luni. După detartraj este posibil să mai rămână mici depozite de tartru care se pot îndepărta printr-un periaj profesional realizat imediat după detartraj.

 


Leave a Reply