Ortodonţie

Ortodonţia este specializarea care se ocupă cu tratamentul diferitelor anomalii dento-maxilare, dispozitivele ortodontice fiind folosite în cazul în care pacientul:Aparat dentar safir

– are dinţii înghesuiţi, spaţiaţi sau poziţionaţi necorespunzător

– prezintă ocluzie (muşcătură) incorectă

– are dinţi incluşi (rămaşi blocaţi în os)

– a avut extracţii în urma cărora au rezultat nişte spaţii libere inestetice

– prezintă poziţie necorespunzătoare a mandibulei faţă de maxilar

Toate aceste anomalii pot duce la apariţia unor probleme de genul cariilor dentare, inflamaţiei şi retracţiei gingivale, durerilor musculare şi articulare. Aceste defecte pot avea o influenţă negativă asupra percepţiei propriei persoane, forţând pacienţii să fie neîncrezători în zâmbetul lor. Este de reţinut faptul că nu doar copiii pot beneficia de acest tratament, ci şi adulţii.

Cele trei mari categorii de dispozitive ortodontice sunt:

funcţionale – au rolul de a modifica poziţia maxilarelor, îmbunătăţind vorbirea şi masticaţia

mobilizabile – sunt aplicate în gură de către pacient şi purtate doar câteva ore pe zi

fixe – din brackeți lipiţi pe dinţi de către medic, în cadrul cărora se inserează un arc metalic.

Dispozitivele fixe

aparat-dentar-metalicAparatele fixe sunt confecţionate adesea din metal, ceramică ori safir şi sunt destinate pacienţilor de orice vârstă, fiind şi cele mai des utilizate aparate. În cazul adulţilor, durata tratamentului poate fi mai lungă din cauza faptului că oasele acestora s-au dezvoltat complet şi sunt mai greu de modificat, spre deosebire de cele ale copiilor.

Pentru pacienţii care doresc ca aparatele fixe să fie cât mai puţin vizibile le putem oferi variante cu brackeţi ceramici (de culoarea dinţilor) sau din safir (transparenţi), iar pentru cei care vor să se mândrească cu aparatul lor, elasticele aplicate pe brackeți pot fi de diferite culori.

Dispozitivele mobile

Aparatele mobile sunt dedicate de obicei copiilor cu vârste cuprinse între 7 şi 11 ani, pentru că acestea influenţează modalitatea de dezvoltare a arcadelor superioare şi inferioare, îmbunătăţind alinierea dentară şi poate să corecteze malpoziţiile aflate în stadii uşoare.

Aparatele ortodontice mobile pot fi personalizate în funcţie de dorinţele celor mici şi pot fi folosite în timpul zilei, dar şi aaparat_dentar_mobill nopţii, fiind înlăturate în timpul meselor sau atunci când sunt efectuate activităţi care îi pot afecta buna funcţionare.

Dispozitivele funcţionale

Aparatele dentare funcţionale sunt utilizate de către cei mici, care încă se află în creştere şi dezvoltare şi au rolul de a modifica poziţia maxilarelor. Acestea pot corecta obiceiuri precum suptul degetului, îmbunătăţind vorbirea şi masticaţia. Sunt oarecum asemănătoare celor mobile din punctul de vedere al faptului că se îndepărtează în timpul meselor.

Fiecare dintre aceste aparate are anumite indicaţii şi contraindicaţii pe care vi le poate prezenta medicul ortodont, tratamentul realizându-se după un prealabil consult clinic şi studierea radiografiilor dentare.

După un tratament ortodontic activ, pacienţii vor purta de obicei, aparate dentare (gutiere) care menţin dinţii în pozitiile lor îmbunătăţite (contenţie). Aceste aparate sunt purtate, în general, full-time pentru o perioadă scurtă (6 luni-1 an) sau part-time (de obicei noapte de noapte în timpul somnului), sau atâta timp cât ortodontul recomandă.

Succesul tratamentului ortodontic este legat atât de motivarea pacientului cât şi de existenţa unei strânse colaborări medic-pacient, cu vizite lunare pentru ajustarea şi activarea aparatelor.

Pacienţii nu trebuie să se simtă stânjeniţi pentru că poartă aparat dentar, deoarece la finalul tratamentului se vor bucura de un zâmbet perfect.