Ce doza de radiatie incasezi la o radiografie dentara si cat de daunatoare este?

Ce doza de radiatie incasezi la o radiografie dentara si cat de daunatoare este?

Category : Blog

Nu-i asa ca numai cand auzi ca trebuie sa faci o radiografie te gandesti imediat la “iradiere” si la sanatatea ta? …. la dezastre nucleare, cancere, malformatii congenitale sau chiar infertilitate?

Ei bine, hai sa vorbim despre efectul acestor radiatii asupra organismului uman.

Care sunt beneficiile si pericolele la care te expui atunci cand faci o radiografie dentara?

Ce doza de radiatie incasezi la o radiografie dentara si cat de daunatoare este ea?

 

Ce este o radiografie?
Radiografia este o forma de energie aproape identica cu radiatia luminoasa.

Diferenta dintre lumina vizibila si radiatia Roentgen este aceea ca lumina nu are energie suficienta pentru a trece prin corpul tau, iar radiatia are. Ambele tipuri de energie pot reda o imagine pe film fotografic, fiind asadar folosite pentru a face “poze”. Radiatia luminoasa “pozeaza invelisul” obiectelor, pe cand radiatia Roentgen “miezul” lor.

Unitatea de masura folosita pentru radiatie in USA este REM, iar in Europa Sievert (1 Sievert= 100 Rem), dar ambele unitati de masura sunt mari, la fel cum este metrul pentru masurarea lungimilor, asa ca mai folosite sunt miliREM (mREM) si miliSievert (mSV), un fel de echivalent al milimetrului in comparatie cu metrul.

Radiodiagnosticul dentar care presupune radiografiile dentare, implica o iradiere minima, aproape neglijabila comparativ cu celelalte ramuri ale medicinei in care se mai foloseste radiatia (radioterapia, celelate tipuri de radiodiagnistic, medicina nucleara, etc).

Astfel:

  • o radiografie dentara retroalveolara clasica, realizata pe film radiologic intraoral, determina o iradiere de 1 mREM si doar 0,3 mREM in cazul variantei digitale
  • o radiografie ortopantomograma (OPT-care reda imaginea de ansamblu a ambelor  maxilare) produce o iradiere de doar 0,4-1,1 mREM in cazul variantei digitale si 2 mREM in cazul radiografiei clasice

Poate nu stiai, dar fiecare dintre noi suntem supusi unei iradieri “naturale” in fiecare zi, din cauza prezentei radiatiei terestre si a materialelor radioactive prezente in ceea ce ne inconjoara: natura, alimente, aparatura, obiecte, etc.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), pentru un locuitor al Europei, radiatia naturala globala este de 2,4 milliSieverts/pe an (echivalentul a 240 miliREM).
Iata cateva dintre sursele de iradiere din jurul tau, pe care cel mai probabil nici nu le constientizezi:

  • vietuirea intr-o casa din caramida sau beton = 10 mREM/an
  • gatitul cu gaz natural = 10 mREM/an- din cauza radonului continut de gazul natural
  • cititul unei carti timp de 3 ore pe zi = 1 mREM/an – din cauza unui continut redus de substante radioactive din lemnul din care s-a procesat hartia cartii
  • zborul cu avionul = 5 mREM – din cauza altitudinii mari

 

Mai mult decat atat, stiai ca te iradiezi cu 2 mREM/an din simplul motiv ca dormi langa cineva?

… deoarece fiecare dintre noi avem mici cantitati de material radioactiv in organismul nostru 🙂

Prin urmare, simpla radiografie dentara nu iti dauneaza atat de mult pe cat ti-ai imginat, mai ales daca ti se face o radiografie digitala.

In plus, datorita radiografiei dentare, stomatologul poate obtine informatii valoroase despre starea danturii tale, care altfel nu le-ar fi putut identifica cu ochiul liber. De exemplu:Radiologie

  • prezenta unei carii interdentare sau sub o obturatie
  • prezenta unui granulom/chist la varful radacinii
  • rezorbtia ososa din boala parodontala
  • sau chiar prezenta unor formatiuni tumorale la nivelul oaselor maxilare.

 

Asadar, cu ajutorul radiografiei dentare poti beneficia de niste informatii care iti ajuta la mentinerea sanatatii tale dentare si poti salva un dinte care poate suferi in tacere si altfel l-ai putea pierde.

Totusi, o radiografie dentara, fie ea si digitala, nu se face fara o recomandare din partea unui doctor.

Orice radiatie, oricat de mica ar fi aceasta, produce anumite reactii in organism.

Atunci cand ti se face o radiografie, milioane de fotoni trec prin corpul tau, putand afecta ADN-ul oricarei celule.

In mod obisnuit aceste daune sunt reparate repede de catre organism, dar exista si cazuri exceptionale in care o portiune din cromozom ramane modificata si poate aparea o mutatie genetica. Astfel poate incepe dezvoltarea unei tumori care isi va face simtita prezenta dupa o perioada de latenta de cativa ani de zile.
Dintre cele mai expuse persoane sunt copiii, deoarece la ei diviziunea celulara e mai rapida, motiv pentru care radiografiile dentare se vor realiza cu prudenta la copiii cu varsta sub 10 ani.

Deasemenea, radiografiile sunt contraindicate si femeilor insarcinate in primul trimestru de sarcina, cand are loc organogeneza, acestea putandu-se realiza in celelalte 2 trimestre doar daca este absolut necesar.

O alta categorie de persoane la care trebuie avuta grija suplimentara sunt cele care au afectiuni ale glandei tiroide, de tipul nodulilor tiroidieni cu potential de malignizare, intrucat glanda tiroida este cel mai radiosensibil organ din regiunea capului.

 

In concluzie, tinand cont ca pentru populatia generala, doza maxima admisa de radiatie ionizata este de 1/10 din doza profesionala (persoanele care lucreaza in mediu cu radiatii), de 5 mSv/an, adica 500 mREM/an, oare cate radiografii ar trebui sa faci intr-un an, astfel incat sa iti dauneze cu adevarat?

 

Tu cate radiografii dentare ai facut anul trecut?

… cel mai probabil le poti numara pe degetele de la ambele maini?


Leave a Reply