2 motive pentru care ar trebui să îi sigilezi molarii copilului tău

2 motive pentru care ar trebui să îi sigilezi molarii copilului tău

Category : Blog

Nu-i aşa că ţi-ar fi plăcut şi ţie să ai o dantură perfectă? Ţi-ar fi plăcut ca părinţii tăi să te fi dus din timp la stomatolog şi să nu ajungi la dureri, dinţi cariaţi şi măsele extrase?

Ei bine, toate astea le poţi face acum pentru copilul tău!

Nu ar trebui să permiţi ca şi copilul tău să întâmpine aceleaşi dureri, pierderi dentare şi regrete când devine adult şi conştientizează cât de importantă şi vitală este îngrijirea corespunzătoare a dinţilor. Iar pentru că e mai uşor să previi decât să tratezi, mai ales când vorbim despre copii, atunci sigilarea molarilor este metoda cea mai uşoară, plăcută şi rapidă de prevenţie a apariţiei cariilor dentare.

Iată care sunt principalele 2 motive pentru care ar trebui să îi sigilezi măselele copilului tău

Sigilarea măselelor reprezintă o barieră eficientă împotriva cariilor, iar principalele motive pentru care ar trebui sa optezi pentru sigilare sunt:

1. Şanţurile măseluţelor sunt foarte înguste, iar caria se poate instala mult mai rapid şi mai profundSigilarile-protejeaza-dintii-de-carii-Captura-YouTube5

Indiferent cât de bine bine ar fi efectuat periajul dentar, firele periuţelor dentare tot nu ajung să cureţe în totalitate măseluţele copiilor. Imediat după erupţie, molarii prezintă o morfologie cu şanţuri şi fosete adânci, locuri unde se acumulează resturi alimentare şi micro-organisme care iniţează caria dentară. Aceste şanţuri, mai degrabă fisuri, au un diametru mai mic decât firul periei de dinţi şi sunt profunde.

Şansele atacului carios sunt astfel mai mari, în ciuda igienei convenţionale: spălatul sau curăţarea dinţilor. Ambele metode sunt ineficiente în îndepărtarea resturilor acumulate. Astfel acoperirea sau sigilarea acestor zone cu un material protector numit sigilant are un efect benefic şi este considerată metoda cea mai sigură de profilaxie primară în special la copii.

2. Diminuezi riscul apariţiei cariilor, atunci când copilul tău este la bunici, iar spălatul dinţilor nu se efectuează perfect

Cu toţii ştim că atunci când copiii sunt la bunici, spălatul dinţilor nu se face atât de eficient precum ar fi efectuat acasă, de către tine. Bunicii nu sunt atât de promţi cum eşti tu în ceea ce priveşte spălatul pe dinţi, iar acest lucru se datorează mai multor motive cum ar fi o vedere mult mai slăbită, o atitudine mai neascultătoare a copilului, etc. În plus, dacă mai adaugi şi faptul că dulciurile pe care copilul le primeşte sunt în cantităţi mai mari când este în vacanţă la bunici, atunci poţi ştii că riscul apariţiei cariilor dentare creşte exponenţial. Iar dacă nu vrei ca odată reîntors acasă, copilul să acuze diverse dureri, abcese sau carii, atunci ar fi mult mai precaut să îi sigilezi toate măseluţele.

Ce materiale se folosesc pentru sigilare?sigilare roz

Ca şi materiale folosite pentru sigilarea molarilor (sigilanţii) – există anumite răşini compozite transparente, opace sau chiar colorate care se întăresc cu ajutorul unei lămpi cu ultraviolete. Iar procedura prin care sunt aplicaţi aceşti sigilaţi nu afectează structura dintelui, nu presupune anestezie şi nu necesită folosirea frezei. Intervenţia este usoară şi de scurtă durată, care alături de un comportament uşor ludic din partea doctorului – pot crea o experienţă plăcută copilului şi nicidecum una de frică sau teamă.

Faptul că există şi sigilanţi coloraţi este un mare atu mai ales în cazul copilaşilor, care sunt foarte mândri că îşi pot sigila măseluţele în culoarea lor preferată. În general, fetiţele preferă să aibă măseluţele sigilate în roz, iar băieţeii în verde.

Aşadar, dacă îţi doreşti ca atunci când este adult copilul tău, să se bucure de o dantură perfectă, ţine cont de metodele moderne de prevenţie a cariilor dentare şi sigilează-i măseluţele imediat după ce ele erup.

Tu i-ai sigilat măseluţele copilului tău?

Care sunt motivele pentru care ai apelat la această metodă de prevenţie a cariilor dentare?

Te invit să menţionezi motivele tale, scriind un comentariu mai jos. Iar dacă nu i-ai sigilat încă măseluţele, atunci îţi recomand să o faci cât mai repede, astfel încât, copilul tău să nu treacă prin durerile de măsele prin care probabil ai trecut şi tu.

 


Leave a Reply